geld lenen kost geld
Het nieuws van Lenengeld.nl

Hoe u uw autolening fiscaal aftrekt

Vul je gegevens in om leningen te vergelijken
Vul een bedrag in tussen de € 2.500,- en € 75.000,-

Inhoudsopgave


Met een autolening betaalt u uw droomauto gemakkelijk in termijnen af ​​en geniet u onder bepaalde omstandigheden van fiscale voordelen. Of de autofinanciering aftrekbaar is, hangt af van verschillende factoren. Welke dat zijn en hoe u uw autolening fiscaal kunt claimen, leest u in onze gids.

de essentie in het kort

  • Als de gefinancierde auto zakelijk wordt gebruikt, kunt u de rente over de lening en de bijbehorende kosten voor de autofinanciering aftrekken van uw belastingen.

  • Gebruikt u uw eigen auto voor zakelijke ritten, dan kunt u voor deze ritten 30 cent per gereden kilometer claimen.

  • De zzp’er kan de leningrente aftrekken als beroepskost als de gefinancierde auto tot het ondernemingsvermogen behoort.

Wanneer is de hypotheekrenteaftrek fiscaal aftrekbaar?

Bij een autolening kunt u onder bepaalde voorwaarden de rente over de lening aftrekken van uw belastingen. Het gaat om het doel, waarom u het voertuig heeft gekocht en hoe u het gebruikt. De rente op de autolening is in principe alleen fiscaal aftrekbaar als het voertuig heeft geleid tot het genereren van inkomsten. Hoe simpel het ook klinkt, de juridische situatie is ingewikkelder dan dat, het speelt hier ook een rol, bijvoorbeeld of u particulier of zzp’er bent.

Autofinanciering fiscaal aftrekken als particulier

Als particulier kunt u de rente op uw autolening alleen aftrekken als u kunt aantonen dat het gefinancierde voertuig uw financiële inkomsten veilig stelt. Dit is bijvoorbeeld het geval als u werkt als aannemer of veldwerker, of als u klantafspraken en trainingen buiten uw kantoor heeft. Om dit te bewijzen kan de belastingdienst u vragen om een ​​reisdocument, het zogenaamde logboek, te overleggen. Uit de vermeldingen daarin blijkt dat u het voertuig alleen zakelijk gebruikt.

Opmerking: Als u het voertuig gebruikt om naar het werk te rijden en vice versa, is er sprake van privégebruik. In dit geval gaat het fiscale voordeel van de leningrente verloren. De afstandsvergoeding van 30 cent per kilometer kunt u dan alleen declareren in uw jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting.

Niet tevreden met uw huidige autolening? Door de huidige lening te herschikken, kunt u vaak een lagere rente krijgen en zo op lange termijn sparen.

Autofinanciering is fiscaal aftrekbaar voor zzp’ers

Zelfstandigen kunnen de kosten van autofinanciering van de belasting aftrekken als het voertuig wordt aangemerkt als bedrijfsmiddel. Voor de indeling gelden de volgende basisregels:

Privatfahrzeug: Een auto wordt als een privévoertuig beschouwd als minder dan tien procent daarvan wordt gebruikt voor zakenreizen. Als u een eigen auto zakelijk gebruikt, kunt u € 0,30 per gereden kilometer als zakelijke kosten declareren.

bedrijfswagen: Aan de andere kant wordt een voertuig geclassificeerd als een bedrijfswagen als het voor meer dan 50% voor officiële doeleinden wordt bestuurd. Zowel de leningrente als de kosten verbonden aan de autolening zijn fiscaal aftrekbaar.

Als een zelfstandige de gefinancierde auto van de zaak echter privé gebruikt, moet dit privégedeelte wel worden belast. In dit geval zijn er twee rekenmethoden die u kunt gebruiken: de 1 procentregel en het logboek.

1 procent regel

Met de 1 procent-regel wordt het geldelijke voordeel berekend als een forfaitair bedrag. Het forfaitaire bedrag omvat de bruto catalogusprijs van het voertuig op het moment van registratie en de extra uitrusting voor de gefinancierde auto. Het wordt vermenigvuldigd met één procent om het fictieve belastbare overschot te krijgen. Daarnaast wordt voor elke privé gereden kilometer 30 cent in rekening gebracht.

Hier is een voorbeeldberekening:

Bruto prijs: € 30.000

Extra uitrusting: €5.000

Totale prijs van het gefinancierde voertuig bij inschrijving: € 35.000

waarvan 1% per maand: € 350

Dit bedrag wordt beschouwd als fictief inkomen en moet dienovereenkomstig worden belast.

logboek

In tegenstelling tot de 1 procent-regel kost het bijhouden van een logboek aanzienlijk meer inspanning. In dit geval worden alleen de reizen die u privé maakte belast als een niet-geldelijk voordeel. Deze rekenmethode is beduidend goedkoper, zeker als er maar weinig privéreizen zijn. U kunt het logboek ook gebruiken om uw autokosten te declareren in uw belastingaangifte.

Fiscale voordelen: autofinanciering vs. autoleasing

Als u een auto heeft gefinancierd met een autolening, kunt u zowel de rente als andere financieringskosten aftrekken van uw belastingen. Voorwaarde hiervoor is dat de gefinancierde auto alleen voor dienstreizen wordt gebruikt. Daarnaast kunt u het voorbelastingbedrag ook terugvragen bij de aanschafprijs van de auto.

Als u daarentegen een auto zakelijk leaset, kunt u de volledige leasebetalingen als maandelijkse bedrijfskosten aftrekken. Dit maakt het aanzienlijk goedkoper in vergelijking met autofinanciering. Ook zijn er geen extra kosten verbonden aan afschrijving aangezien de dealer nog steeds de eigenaar van het voertuig is. Het grootste probleem met leasen is echter dat je een nieuwe auto moet kopen nadat de contractperiode is verstreken.

Trouwens: We hebben duidelijk samengevat hoe u uw autolening kunt berekenen zodat deze optimaal aansluit bij uw wensen.

Veel Gestelde Vragen

Is een autolening fiscaal aftrekbaar?

De leningrente en de bijbehorende kosten voor autofinanciering kunnen fiscaal aftrekbaar zijn als de gefinancierde auto zakelijk wordt gebruikt. Om dit aan te tonen heeft de belastingdienst meestal een logboek nodig waarin alle ritten met de auto zijn bijgehouden.

Welke kosten voor autoleningen zijn fiscaal aftrekbaar?

Naast de rente op de autolening kunt u ook aanspraak maken op autoverzekering, wegenbelasting, onderhoud, reparatie en afschrijving als onderdeel van de bedrijfskosten. Ook hier geldt als voorwaarde dat u de auto alleen voor zakenreizen gebruikt.

Is het kopen van een auto fiscaal aftrekbaar?

U kunt de aankoopprijs van de auto niet fiscaal aftrekken als deze niet tot uw ondernemingsvermogen behoort. U moet aantonen dat minimaal 50% van de auto zakelijk wordt gebruikt.

Is autoleasing fiscaal voordeliger voor zzp’ers?

Als het om belastingen gaat, is autoleasing voor zzp’ers vaak goedkoper dan autofinanciering. Bij leasing kunt u het volledige maandelijkse autobedrag declareren als zakelijke kosten. Bij autofinanciering daarentegen mag u alleen de rente over de lening als beroepskost aftrekken, evenals de eventuele vergoedingen voor de autolening.