geld lenen kost geld
Het nieuws van Lenengeld.nl

Een autolening herschikken – hier moet je op letten

Vul je gegevens in om leningen te vergelijken
Vul een bedrag in tussen de € 2.500,- en € 75.000,-

Inhoudsopgave


Worstel je met de voorwaarden van je autolening? Dan kan een schuldsanering de moeite waard zijn voor u. Hier sluit u tegen gunstigere voorwaarden een nieuwe autolening af, waarmee u uw oude autolening vervangt. Lees verder om te leren hoe u uw autolening kunt herfinancieren.

de essentie in het kort

  • Wanneer u uw autolening herschikt, vervangt u uw oude autolening vervroegd door deze af te betalen door een nieuwe.

  • Het herschikken van een autolening is zinvol als er een nieuw leningaanbod met aanzienlijk gunstigere voorwaarden is gevonden.

  • Schuldsanering is in principe mogelijk omdat het een consumentenkredietovereenkomst is.

Deze vereisten zijn van toepassing als u uw autolening herschikt

Schuldsanering vereist altijd de beëindiging van het bestaande contract. Aangezien een autolening wordt beheerd als een consumentenkredietovereenkomst, kunt u deze op elk moment terugbetalen of opzeggen in overeenstemming met § 500 BGB. Houd er echter rekening mee dat er, afhankelijk van de bank, een vooruitbetalingsboete kan gelden. Dit is een financiële compensatie voor de ontbrekende rente.

Een autolening herschikken – zo doe je dat

Het principe van schuldsanering is eenvoudig: door een nieuwe lening aan te vragen, vervangt u één of meerdere bestaande leningen met als doel gunstigere voorwaarden te verkrijgen. U betaalt de oude autolening dus eerder terug dan contractueel is overeengekomen. De daarvoor gebruikte lening kunt u dan in termijnen aflossen.

Om de beste leningsvoorwaarden voor schuldsanering te vinden, moet u de leningaanbiedingen van verschillende banken vergelijken. Dit is bijvoorbeeld heel gemakkelijk bij de onze vergelijking portaal.

Als je eenmaal een passend aanbod hebt gevonden, is het belangrijk dat je goed let op de opzegtermijn in het contract en dienovereenkomstig plant. Aangezien het kentekenbewijs vaak wordt bewaard als onderpand voor een autolening, krijgt u deze documenten terug bij de schuldsanering. Het kan ook zijn dat u het kentekenbewijs als garantie moet inleveren bij de nieuwe kredietverstrekker.

Uiteindelijk moet u de oude autolening ontbinden. Het hangt af van de inbegrepen schuldsaneringsdienst. Als er een overstapservice in het aanbod zit, dan regelt de nieuwe kredietverstrekker dit met jouw volmacht. Anders moet u het contract persoonlijk opzeggen.

Deze kosten kunnen ontstaan ​​bij het oversluiten van een autolening

Het oversluiten van uw autolening brengt verschillende kosten met zich mee, zoals de vooruitbetalingsboete. Daarnaast kunnen er bemiddelingskosten in rekening worden gebracht. Deze worden echter overgenomen door sommige kredietvergelijkingsportalen.

Hoe hoog het vooruitbetalingsbesluit is, hangt af van de resterende schuld op het moment van de schuldsanering. Het tarief mag in ieder geval niet hoger zijn dan het maximum van één procent van het saldo dat sinds 2010 van kracht is. Als de resterende looptijd korter is dan een jaar, is het maximum 0,5 procent.

Het herschikken van de autolening loont wanneer u de juiste leningverstrekker voor uw behoeften heeft. Om dit te vinden, kunt u eenvoudig onze Autokreditvergleich gebruik en ontdek vandaag nog overtuigende aanbiedingen.

Voor- en nadelen van het herfinancieren van een autolening

Het herschikken van autoleningen biedt de volgende voor- en nadelen:

voordelen nadeel
  • betere kredietvoorwaarden zijn mogelijk
  • U kunt de leenkosten en rente verlagen
  • als u meerdere leningen combineert, neemt het aantal van uw verplichtingen af. Als gevolg hiervan zal ook uw kredietwaardigheid verbeteren.
  • de kosten van het regelen van de nieuwe lening moet u zelf dragen, als deze worden gemaakt
  • Afhankelijk van het beleid van de uitlenende bank kan een boete voor vervroegde aflossing van toepassing zijn

Wanneer is het de moeite waard om de autolening opnieuw te plannen?

Bij het oversluiten van een autolening kunnen er extra kosten ontstaan ​​door de vooruitbetalingsboete. Dit kan het proces van schuldsanering kostbaar maken. Er moet dus eerst gekeken worden of het de moeite waard is om de oude lening te vervangen door een nieuwe.

Schuldsanering is doorgaans een goed idee wanneer de kosten van de nieuwe lening lager zijn dan de kosten van de oude lening. Om dit te borgen, moet u er op letten of de lage rente van de nieuwe lening voor de hele looptijd gegarandeerd is. Anders kan het na een bepaalde tijd toenemen. Schuldsanering is nog goedkoper als uw autolening nog een paar jaar loopt. Hierdoor kunt u langdurig profiteren van betere voorwaarden.

Restschuldverzekering wordt beëindigd met het oude contract

U heeft een bijzonder opzeggingsrecht als u voor het einde van de rentevaste periode overgaat tot schuldsanering. In de regel wordt de restschuldverzekering dus beëindigd bij het oude contract. Ten slotte vervalt het verzekerde object als het kredietcontract wordt beëindigd. Vraag daarom desgewenst een nieuwe verzekering aan.

Veel Gestelde Vragen

Kunt u een autolening oversluiten?

Het is mogelijk om een ​​autolening voor het einde van de contractperiode opnieuw in te plannen. U heeft de keuze tussen het terugbetalen van uw bestaande autolening of het beëindigen van de contractovereenkomst. Houd er echter rekening mee dat u, afhankelijk van de leningverstrekker, mogelijk een vooruitbetalingsboete moet betalen.

Moet ik een vooruitbetalingsboete betalen als ik mijn autolening herstructureer?

De boete voor vooruitbetaling kan maximaal één procent van de resterende schuld kosten als de resterende looptijd langer is dan twaalf maanden. Is de resterende looptijd echter korter dan een jaar, dan bedraagt ​​de vooruitbetalingsboete maximaal 0,5 procent van de resterende schuld.

Wanneer is het de moeite waard om de autolening te herschikken?

U moet uw autolening opnieuw plannen als de kosten van uw nieuwe lening lager zijn dan uw bestaande. Ook is het voordelig als uw autolening nog enkele jaren loopt. Zo profiteert u langdurig van betere voorwaarden.

Wat gebeurt er met de restschuldverzekering bij herfinanciering?

Als u uw autolening herschikt, vervalt de restschuldverzekering bij uw oude autoleningovereenkomst. U moet dus zo nodig een nieuwe verzekering aanvragen.