geld lenen kost geld
Het nieuws van Lenengeld.nl

Een auto kopen: Goedkoop naar droomauto | Lenengeld.nl

Vul je gegevens in om leningen te vergelijken
Vul een bedrag in tussen de € 2.500,- en € 75.000,-

Inhoudsopgave


Noteer alle gebreken en neem ze mee in de prijsonderhandeling. Als bij controle van het voertuig volgens de bovenstaande checklist voor het kopen van een auto gebreken worden ontdekt die de verkoper niet eerder heeft genoemd, is een gezonde scepsis over de betrouwbaarheid op zijn plaats.

Kopen bij een dealer of particulier?

Als u particulier koopt, koopt u gebruikte voertuigen doorgaans goedkoper. Kopen bij een detailhandelaar is daarentegen veiliger. Dit veronderstelt wettelijk een aansprakelijkheid voor gebreken van ten minste 12 maanden. Deze aansprakelijkheid heeft niets te maken met de gebruikte auto garantie, dat is een aparte overeenkomst. Daarnaast hebben particulieren bij aankoop bij een dealer het voordeel dat zij de dealer binnen de eerste zes maanden aansprakelijk kunnen stellen voor een geconstateerd gebrek. Particulieren kunnen deze clausule uitsluiten.

Invaliditeitskorting bij aankoop auto

Veel autofabrikanten geven kopers korting op vertoon van een gehandicaptenkaart. Daarnaast moet aan deze eisen worden voldaan:

 • Kortingen worden alleen verleend op nieuwe voertuigen.

 • Het voertuig moet op naam van de gehandicapte staan. Uitzonderingen zijn nieuwe auto’s van Citroën, Nissan, Peugeot en Renault.

De korting geldt op de catalogusprijs van de auto, niet op de huizenprijs bij de dealer. Het bedrag aan kortingen varieert en varieert van 15 tot 33 procent.

Zelfs fabrikanten die officieel geen gehandicaptenkorting vermelden bij de aankoop van een auto, gaan desgevraagd vaak akkoord met een korting.

Auto kopen: wat is fiscaal aftrekbaar?

Het kopen van een auto is voor de meeste mensen een privé-aangelegenheid. Er zijn echter omstandigheden waarin de kosten geheel of gedeeltelijk in aftrek kunnen worden gebracht.

 • Als een voertuig na aankoop moet worden omgebouwd om het geschikt te maken voor gehandicapten, kunnen betrokkenen de kosten als buitengewone last declareren in hun belastingaangifte. Voorwaarde is de erkenning van de handicap op basis van een gehandicaptenkaart.

 • Als zelfstandigen een auto kopen voor hun bedrijf, kunnen ze de kosten berekenen als onderdeel van de winstberekening. De kosten verlagen de winst en dus de belastingen erop.

 • Bij de aankoop van een auto wordt btw in rekening gebracht. Dit wordt teruggegeven aan de zelfstandigen met het recht op aftrek van voorbelasting als onderdeel van de lopende aangiften omzetbelasting.

Financiering: Welke lening is geschikt voor het kopen van een auto?

Om de droom van een nieuwe auto mogelijk te maken zijn er de volgende financieringsmogelijkheden:

De lening op afbetaling

Voor de financiering van het voertuig kan in principe een lening op afbetaling worden gebruikt. Dit wordt terugbetaald in maandelijkse termijnen. Omdat het gebonden is aan het beoogde gebruik, kan de bank u een lagere rente bieden dan bij een lening op afbetaling. Sommige autodealers bieden u een contante betalingskorting aan. U kunt hiervan profiteren met een lening op afbetaling. U kunt ook een aanbetaling doen, waardoor uw financieringskosten lager uitvallen.

ballon financiering

Ballonfinanciering werkt op dezelfde manier als een lening op afbetaling. Wel heb je lagere maandtermijnen, maar een hoge slottermijn aan het einde van de financiering. Deze financiering is de moeite waard als u geld kunt besparen of een hoge eenmalige uitkering kunt verwachten.

De nul procent financiering

In sommige gevallen kunnen autokopers hun nieuwe auto bij de dealer financieren zonder rente te betalen. Deze aanbiedingen moeten echter zorgvuldig worden gecontroleerd, omdat nul procent financiering niet altijd goedkoper is dan lenen bij een bank:

 • Verborgen kosten: Makelaarskosten of verwerkings- en accountbeheerkosten kunnen uitdrukkelijk: niet worden verzameld.

 • Aanvullende producten: Anderzijds is het voor dealers toegestaan ​​om andere producten, zoals verzekeringen, aan kredietverlening te koppelen. De lener betaalt dan geld voor de verzekering, ook al is de financiering zelf 0,0 procent.

Hoe werkt leasen bij het kopen van een auto?

Bij leasing huur je de auto voor een bepaalde tijd. In dit geval bent u de houder van het voertuig, maar niet de eigenaar. U dient zelf zorg te dragen voor eventuele schade en onderhoud, maar u mag het niet doorverkopen. U betaalt maandelijks een leasebedrag dat ongeveer gelijk is aan de afschrijving van de auto.

 • Particuliere leasing

 • Auto leasen van de zaak

 • Kilometer-leasing

 • restwaarde leasing

 • Null-leasing

 • Tweedehands auto leasen

 • Jaarlijkse autolease

Als een particulier wordt geconfronteerd met de kwestie van het leasen of financieren van een auto, moet hij indien mogelijk kiezen voor financiering. In een totale kostenvergelijking presteert financiering altijd beter als het om hetzelfde voertuig gaat. Voor zzp’ers en bedrijven kan leasing echter een verstandige optie zijn, omdat ze hierdoor kunnen besparen op belastingen.

Welke documenten zijn nodig om de aankoop van een auto te financieren?

Bij het kopen van een auto moeten kopers enkele documenten overleggen voor financiering. Hier zijn geen vaste regels voor. Veel banken vragen meestal het volgende:

 • identiteitskaart

 • arbeidscontract

 • bewijs van inkomen

De zzp’er moet de bedrijfsregistratie, de actuele bedrijfswaardering of de laatste jaarrekening overleggen. Als de kredietverstrekker vindt dat de kredietwaardigheid niet voldoende is, vraagt ​​hij zekerheden of vraagt ​​hij de aanvrager om een ​​garant.

Als aan de financieringsvereisten is voldaan, staat niets de goedkeuring van de lening in de weg. Bij het kopen van een auto op krediet is het gebruikelijk dat het kentekenbewijs bij de geldverstrekker blijft. Het kentekenbewijs is een zekerheid die bij de bank blijft totdat de gehele lening is afbetaald.

Conclusie: zoek een auto, controleer hem en financier hem indien mogelijk

Om de aankoop van een auto op een betrouwbare basis te kunnen zetten, moet deze vanaf het begin zorgvuldig worden benaderd. Dit begint bij de selectie van de auto, gaat verder met de keuring van het voertuig en eindigt met de juiste financiering. Consumenten moeten verschillende aanbiedingen vergelijken om het juiste aanbod voor een autolening te vinden. Lenengeld.nl biedt een database waarin de actuele aanbiedingen van tal van autofinanciers te vinden zijn. De voorwaarden zijn in één oogopslag te vergelijken, zodat consumenten snel de juiste lening kunnen vinden.