geld lenen kost geld
Het nieuws van Lenengeld.nl

De rol van kilometerbeperking bij autoleningen

Vul je gegevens in om leningen te vergelijken
Vul een bedrag in tussen de € 2.500,- en € 75.000,-

Inhoudsopgave


Met een klassieke autolening hoeft u zich geen zorgen te maken over het overschrijden van een kilometerlimiet. Toch zijn er autofinancieringen zoals driewegfinanciering of leasing, die een kilometerlimiet hebben. Meer kilometers zijn synoniem met hogere financieringskosten. We geven tips om extra kosten te voorkomen.

de essentie in het kort

  • Er zijn doorgaans slechts twee soorten autofinanciering met een kilometerlimiet: leasing en driewegfinanciering.

  • Bij leasing moet u voor elke gereden kilometer boven de kilometerlimiet een extra bedrag betalen.

  • Bij een driewegfinanciering verlaagt het overschrijden van de kilometerlimiet de restwaarde van het voertuig.

Wanneer er een kilometerlimiet geldt voor autofinanciering

De autolening is de traditionele manier om een ​​voertuig te financieren. Het eigendom van de auto gaat op u over zodra u alle termijnen heeft betaald. Er zit echter geen kilometerlimiet aan. Bij leasing en driewegfinanciering is de situatie anders. Voor deze twee financieringsvormen geldt een kilometerlimiet. Dit is het maximale aantal kilometers dat u tijdens de leen- of leasetermijn met de auto kunt rijden. Als u deze limiet overschrijdt, wordt uw lening duurder.

Autoleningen met beperkte kilometerstand: driewegfinanciering en leasing

Driezijdige financiering:

Dit is een speciale vorm van autolening waarbij gebruik wordt gemaakt van de kilometerlimiet. De three-way financiering biedt vaak een laag termijnbedrag tijdens de contractperiode. Hiervoor moet u echter wel een hoog eindtarief betalen, daarom wordt deze financieringsvorm ook wel ballonlening genoemd. U kunt deze laatste termijn echter vermijden door het voertuig in te leveren bij de dealer. Hiervan krijgt u dan de restwaarde van uw auto.

Aangezien er normaal gesproken geen vaste terugkoopprijs in de contractvoorwaarden staat, wordt deze bepaald aan de hand van de marktwaarde. De kilometerstand is hierbij cruciaal. Hoe meer kilometers u met het voertuig heeft gereden, hoe lager de door de autodealer vastgestelde restwaarde. Hierdoor is de kans groter dat de restwaarde lager zal zijn dan de som van de laatste termijn. Dan moet u bij inlevering van het voertuig alsnog betalen en moet u mogelijk een vervolgfinanciering afsluiten om de laatste termijn te betalen.

Leasen:

De kilometerlimiet wordt ook gebruikt voor leasing. Bij deze vorm van autofinanciering huur je een auto in plaats van hem te kopen, waardoor je alleen de auto bezit en niet de eigenaar. De leasemaatschappij geeft u het recht om het voertuig te gebruiken tegen een maandelijks leasetarief. Je bent ook verantwoordelijk voor reparaties aan het leasevoertuig. De leasekosten vloeien voort uit het leasemodel en de prestaties daarvan, de leeftijd van de auto en de opgegeven kilometerstand voor kilometerleasing.

Aan het einde van de leaseperiode levert u het voertuig in bij de aanbieder. Deze controleert vervolgens het aantal kilometers dat u daadwerkelijk heeft gereden. Als u de afgesproken kilometerlimiet heeft overschreden, moet u voor elke extra kilometer een toeslag betalen. Dit is vastgelegd in het contract.

Heeft u niet het benodigde budget voor het gewenste voertuig? Gebruik de gratis leningvergelijking van Finanzcheck.de en vind er een autoleningdat past bij uw behoeften.

Kilometerlimiet overschreden – de rol van de voertuigwaarde

Als u de kilometerlimiet overschrijdt, leidt dit nog niet tot waardeverlies van het voertuig. In plaats daarvan daalt de restwaarde van een auto naarmate het aantal kilometers toeneemt. Hierdoor daalt de waarde van uw voertuig met elke gereden kilometer, ongeacht of de autofinanciering een kilometerlimiet bevat.

Er zijn contracten binnen driewegfinanciering waarbij de terugkoopprijs wordt verlaagd bij overschrijding van de kilometerlimiet. Dit gebeurt ongeacht de werkelijke waarde van het voertuig op de occasionmarkt.

Voor meer kilometers moet u met deze meerkosten rekening houden

Als er een kilometerlimiet in het contract staat, worden de kosten van de extra kilometers daar ook vermeld. Vaak ligt het rond de 10 tot 15 cent per kilometer boven de limiet.

Hier is een voorbeeldberekening:

In het contract van uw leaselening staat een limiet van 40.000 kilometer. Overschrijdt u dit, dan betaalt u 15 cent per extra kilometer.

Aan het einde van de looptijd heeft u 45.000 kilometer met de auto gereden. Dat is 5.000 kilometer meer dan de afgesproken grens. Dit betekent dat je 750 euro terug moet betalen aan de handelaar (5.000 x 0,15 cent). In ruil daarvoor zijn er enkele leaseaanbieders die u geld teruggeven als u de kilometerlimiet niet overschrijdt.

Veel Gestelde Vragen

Welke autoleningen hebben een kilometerlimiet?

Leasing en driewegfinanciering zijn de enige vormen van autofinanciering die een kilometerlimiet bevatten. Bij leasing moet u voor elke kilometer boven de kilometerlimiet bijbetalen. Bij driewegfinanciering daarentegen verlaagt de limiet de restwaarde van het voertuig.

Hoeveel kosten de extra kilometers?

Net als de kilometerlimiet worden ook de kosten per extra kilometer vastgelegd in de leenovereenkomst. Over de afgesproken limiet betaal je in veel gevallen zo’n 10 tot 15 cent per kilometer.

Wat gebeurt er als ik de kilometerlimiet overschrijd met driezijdige financiering?

De driewegfinanciering combineert de kilometeroverschrijding met een verlaging van de terugkoopprijs. Wil je bijv. B. Breng uw auto terug naar de dealer om een ​​hoog eindtarief te voorkomen. De restwaarde van het voertuig is op dit moment circa € 37.000. Als uw laatste termijn € 35.000 is, is de terugkoopprijs meer dan voldoende om dit te dekken. Als u echter de in het contract vermelde kilometerlimiet heeft overschreden, daalt de restwaarde van uw voertuig.

Is er een tolerantie voor autofinanciering met een kilometerlimiet?

Voor leasecontracten geldt een tolerantie afhankelijk van de aanbieder en het contract. Dit is vaak tussen de 1.500 en 3.000 kilometer. Bij three-way financiering is er geen duidelijk gedefinieerde tolerantie, aangezien dit type lening zelden een vaste kilometerlimiet heeft. In plaats daarvan daalt de marktwaarde van de auto met elke gereden kilometer.