geld lenen kost geld
Het nieuws van Lenengeld.nl

Autolening voor zzp’ers » vergelijk & vraag direct aan

Vul je gegevens in om leningen te vergelijken
Vul een bedrag in tussen de € 2.500,- en € 75.000,-

Inhoudsopgave


Een autolening krijgen is voor zzp’ers vaak moeilijker dan voor werknemers. Dat komt omdat kredietverstrekkers het fluctuerende inkomen van een zzp’er als een hoger risico op wanbetaling zien. Toch zijn er vele manieren voor zelfstandigen en freelancers om een ​​autolening te krijgen. Deze gids zal u laten zien wat ze zijn.

de essentie in het kort

  • Ook zelfstandigen en freelancers kunnen een autolening krijgen.

  • Aangezien banken een verhoogd risico op wanbetaling zien als gevolg van fluctuerende inkomsten, kan het zoeken moeilijker zijn. Evenzo krijgen zelfstandigen vaak minder gunstige voorwaarden dan werknemers in vaste dienst.

  • Om als zelfstandige een autolening te krijgen, zijn stabiele bedrijfscijfers belangrijk.

  • Als het voertuig zakelijk wordt gebruikt, is een pro rata aftrek mogelijk.

Hier moet je rekening mee houden bij een autolening voor zzp’ers

Zoals bij elk ander type lening, controleert de kredietverstrekker uw kredietwaardigheid wanneer u een autolening aanvraagt. Hij berekent een kredietwaardigheidsscore, die ook is samengesteld uit uw financiële behoeften en uw betalingsgedrag. Hiervoor gebruikt hij SCHUFA en bepaalt hij hoe waarschijnlijk het is dat de lening conform het contract wordt terugbetaald. Een goede kredietwaardigheid is een van de belangrijkste vereisten voor een autolening.

Het grootste probleem voor zelfstandigen en freelancers die een autolening aanvragen, is hun ongelijke inkomen. In tegenstelling tot een werknemer is hun beloning minder gereguleerd, wat veel kredietinstellingen als een hoger risico zien. Bovendien kunnen ze buiten hun schuld betalingsproblemen ondervinden als klanten ze niet betalen. Dit alles leidt ertoe dat conservatieve beoordelingen van een geldschieter de voorkeur geven aan werknemers boven zelfstandigen met een gelijk inkomen. Dit vertaalt zich vaak in hogere rentetarieven.

Bent u op zoek naar de juiste autolening voor zzp’ers? Met de gratis autolening vergelijken van Finanzcheck.de vindt u gegarandeerd de juiste autolening voor uw behoeften.

Een autolening voor zelfstandigen biedt deze voordelen

Afhankelijk van hoe u de auto gebruikt, kunt u als zzp’er een deel van uw autolening fiscaal aftrekken. Als u de auto ook voor uw werk gebruikt, kunt u de rente over de lening als beroepskosten declareren. Hetzelfde geldt voor leasetermijnen. Wordt uw voertuig echter zowel beroepsmatig als particulier gebruikt, dan is enkel een pro rata aftrek mogelijk. Het belangrijkste hierbij is de registratie van operationele ritten. U kunt ook een zakelijke lening aanvragen. Voorwaarde hiervoor is minimaal een gedeeltelijk commercieel gebruik van de auto. Dit betekent dat de belastingen voor de lening ook kunnen worden afgetrokken van het bedrijf.

Om erachter te komen welke auto bij u past, raden wij u aan hier langs te komen.

Hoe een zelfstandige autolening te krijgen?

Als zzp’er is het vinden van de ideale autolening vaak lastiger dan voor werknemers. Zoals hierboven vermeld, is dit voornamelijk te wijten aan fluctuerende inkomsten, die banken als een hoger risico op wanbetaling beschouwen. Toch is het mogelijk om als zzp’er of freelancer een autolening te krijgen. U kunt dit doen door rekening te houden met de volgende drie tips:

1. Stabiele bedrijfscijfers aantonen

De SCHUFA-score voor zzp’ers is vaak iets lager dan voor vaste medewerkers. Toch zijn er enkele opties die u kunt gebruiken om uw kredietmogelijkheden aanzienlijk te vergroten. Uw inkomen kan fluctueren, maar als u al enkele jaren zelfstandige bent, duidt dit op een betrouwbaar inkomen. Om dit te bewijzen heeft u gedetailleerde rapportages over uw bedrijfscijfers nodig. Dit zijn bijvoorbeeld aanslagen inkomstenbelasting en winst- en verliesrekeningen.

2. Gebruik een kredietvergelijking

Vooral als zelfstandige is het raadzaam om een ​​gedetailleerde vergelijking van autoleningen uit te voeren voordat u een contractaanbieding ondertekent. Zo blijft u op de hoogte van ZZP-autoleningen en voorkomt u dat u onnodig hoge rente betaalt. Aangezien kredietbanken geoormerkte leningen tegen speciale voorwaarden aanbieden, moet u ook specifiek op autoleningen letten.

3. Onderpand bieden

Om uw kansen verder te vergroten, kunt u aanvullende zekerheden bieden, zoals sparen en onroerend goed. Als er sprake is van wanbetaling, heeft de schuldeiser daar toegang toe. Ook is er de mogelijkheid van een borgstelling en het inschakelen van een tweede lener. Het is belangrijk dat deze persoon een hogere kredietwaardigheid heeft dan u. Het lagere risico op wanbetaling voor de bank kan ook zorgen voor gunstiger kredietvoorwaarden.

Een alternatief voor conventionele autoleningen is autofinanciering via een dealer. Hier leest u waar u op moet letten bij deze vorm van financiering en in welke gevallen dealerfinanciering niet zinvol is. Anders kan het ook zinvol zijn om een ​​klassieke lening op afbetaling aan te vragen. Dit type lening is vaak geschikter, zeker als er andere aankopen moeten worden gefinancierd.

Veel Gestelde Vragen

Bestaat er ook een autolening voor zelfstandigen?

Freelancers en zelfstandigen kunnen net als vaste werknemers een autolening krijgen. Door het fluctuerende inkomen krijg je echter vaak slechtere voorwaarden.

Hoe wordt de kredietwaardigheid beoordeeld voor een zelfstandige autolening?

De kredietwaardigheid van een werknemer wordt beter beoordeeld dan die van een zzp’er met hetzelfde inkomen. Dit komt door het ongereguleerde inkomen van een zzp’er, dat door banken als een groter risico op wanbetaling wordt gezien.

Wat zijn de vereisten voor een zelfstandige autolening?

Behalve dat u meerderjarig bent, moet u over voldoende kredietwaardigheid beschikken. Hiervoor heeft u positieve SCHUFA-informatie en stabiele bedrijfscijfers nodig. U heeft ook een bewijs van uw zelfstandige arbeid nodig.

Hoe vergroot ik mijn kansen op het krijgen van een autolening als zelfstandige?

Om uw kansen op het krijgen van een autolening te vergroten, moet u aan uw kredietscore werken. Extra zekerheid voor de bank, zoals onroerend goed, kan hierbij helpen. Het toevoegen van een tweede lener met een betere kredietwaardigheid helpt ook. Uiteindelijk kunnen reserves ook nuttig zijn, aangezien je ook met een aanbetaling betere vooruitzichten hebt.