geld lenen kost geld
Het nieuws van Lenengeld.nl

Autofinanciering opzeggen – zo werkt het

Vul je gegevens in om leningen te vergelijken
Vul een bedrag in tussen de € 2.500,- en € 75.000,-

Inhoudsopgave


Of je nu een goedkopere lening hebt gezien of kinderen verwacht en dus een grotere auto nodig hebt – veel consumenten komen op het punt dat ze hun autofinanciering willen beëindigen. Er zijn echter enkele regels en deadlines die in acht moeten worden genomen. Welke dat zijn, lees je hier.

de essentie in het kort

  • Er zijn twee manieren om de autofinanciering op te zeggen: opzeggen binnen de afgesproken opzegtermijn en opzeggen.

  • Om uw autolening op te zeggen, moet u de resterende schuld betalen en ook de vooruitbetalingsboete.

  • Schuldsanering is een goed alternatief voor het opzeggen van uw autolening.

Autofinanciering opzeggen – zo werkt het

U kunt uw autofinanciering op twee manieren opzeggen: door opzegging of door tijdig op te zeggen. Enerzijds kunt u gebruik maken van uw 14 dagen herroepingsrecht. Als er geen annuleringsvoorwaarden waren, heeft u zelfs 30 dagen herroepingsrecht. Daarentegen kunt u uw autofinanciering ook opzeggen nadat het herroepingsrecht is verstreken. Dit vereist een schriftelijke opzegging binnen de contractueel bepaalde opzegtermijn.

Voor de opzegtermijn geldt: Als de autolening is afgesloten voor 11 juli 2010, geldt een wettelijke opzegtermijn van maximaal drie maanden. Vanwege de EU-consumentenrichtlijn betreffende autoleningen is de termijn verkort tot maximaal één maand als het contract is aangegaan na 11 juli 2020. Je exacte opzegtermijn vind je altijd terug in je leenovereenkomst.

Wanneer uw autofinanciering opzeggen?

In de meeste gevallen beëindigen consumenten hun autofinanciering wanneer ze een goedkoper financieringsaanbod hebben gevonden. Het doel hierbij is om uw autofinanciering voortijdig te beëindigen en te sparen met de nieuwe financiering. Een andere reden om de autofinanciering stop te zetten is een wijziging in de gezinssituatie. Bij kinderen kan het bijvoorbeeld al snel gebeuren dat de vorige auto niet meer genoeg ruimte biedt.

Overweegt u uw oude autolening in te ruilen voor een nieuwe lening met betere voorwaarden? Met onze Autokreditvergleich vindt u aantrekkelijke aanbiedingen voor de financiering van uw auto.

Deze kosten ontstaan ​​als u uw autofinanciering vroegtijdig beëindigt

Het opzeggen van uw autofinanciering brengt twee kostenfactoren met zich mee. Allereerst moet u de gehele resterende schuld afbetalen. Daarnaast kan het zijn dat u een vooruitbetalingsboete moet betalen. Dit is een vergoeding voor de kredietverstrekker die rente-inkomsten misloopt als gevolg van de beëindiging van het contract. De hoogte van de vooruitbetalingsboete wordt overeengekomen in de leenovereenkomst.

Deze overeenkomsten zijn echter gebonden aan de EU-richtlijnen voor consumentenkrediet die door de wetgever zijn vastgesteld. Sinds juli 2010 geldt een vooruitbetalingsboete van maximaal één procent van het openstaande bedrag. Voorwaarde hiervoor is dat de resterende looptijd van de autofinanciering langer is dan één jaar. Indien de resterende looptijd op het moment van opzegging echter korter is dan 12 maanden, bedraagt ​​de vooruitbetalingsboete maximaal 0,5 procent van de resterende schuld.

Voor- en nadelen van het opzeggen van een autolening

Een autolening opzeggen heeft voor u de volgende voor- en nadelen:

voordelen nadeel
  • U heeft minder maandelijkse financiële lasten
  • Uw Schufa-score zal beter zijn door de verlaging van het geleende bedrag
  • als u een schuldsanering uitvoert, profiteert u van gunstigere autoleningvoorwaarden
  • Afhankelijk van de grootte van uw lening, moet u mogelijk een grote vooruitbetaling doen wanneer u de autolening opzegt
  • de vooruitbetalingsboete vermindert uw mogelijke besparingen door schuldsanering

Alternatieven voor het opzeggen van autofinanciering

Schuldsanering is een alternatief voor het beëindigen van de autolening. U vervangt één of meerdere bestaande leningen door één goedkopere lening. Met deze nieuwe lening vervangt u de oude lening in één keer. Door een nieuwe lening af te sluiten met een lage rente, kunt u veel geld besparen bij het aflossen van de oude lening. Houd er echter rekening mee dat schuldsanering ook kosten met zich meebrengt. Daarom moet u als debiteur ervoor zorgen dat het echt de moeite waard is om uw autofinanciering op te zeggen en te herfinancieren met een nieuwe.

Veel Gestelde Vragen

Wat is de opzegtermijn voor autofinanciering?

Autoleningen hebben een wettelijke opzegtermijn van 14 dagen. Deze termijn gaat in nadat uw kredietverstrekker u op de hoogte heeft gesteld van uw herroepingsrecht. Als je niet op de hoogte bent gesteld van je herroepingsrecht, heb je een verlengde termijn van 30 dagen.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen als ik mijn autofinanciering wil opzeggen?

Als je niet meer binnen de opzegtermijn bent, kun je het contract tussentijds opzeggen zolang je je aan de afgesproken opzegtermijn houdt en de gehele resterende schuld vereffent. Daarnaast moet u een minimale contractduur van doorgaans drie maanden in acht nemen en een vooruitbetalingsboete betalen.

Kan ik mijn gefinancierde auto verkopen, zelfs als deze niet volledig is afbetaald?

Als de auto niet volledig is afbetaald, is hij niet volledig van jou. U kunt het echter nog steeds onder bepaalde voorwaarden verkopen. In dit geval heeft u wel de goedkeuring van de kredietverstrekker nodig.

Hoe duur is het opzeggen van een autolening?

Als u uw autofinanciering voor het einde van de looptijd opzegt, moet u de bank de zogenaamde vooruitbetalingsboete betalen. Afhankelijk van de resterende looptijd van de lening kan dit tussen de 0,5 en maximaal 1 procent van de resterende schuld zijn. Daarbij komt nog de resterende schuld.