geld lenen kost geld
Het nieuws van Lenengeld.nl

Aanhanger licentie kosten

Vul je gegevens in om leningen te vergelijken
Vul een bedrag in tussen de € 2.500,- en € 75.000,-

Inhoudsopgave


De auto is te klein en de koffers te groot of u heeft uw meubelinkopen overschat? Als er niet genoeg ruimte in de kofferbak is, kan een aanhanger uitkomst bieden. Met een autorijbewijs mag je zelfs een kleine aanhanger rijden. Indien deze groter is, dient u in het bezit te zijn van een aanvullend aanhangerrijbewijs klasse BE. In het volgende artikel leest u welke kosten u voor het aanhangerrijbewijs moet betalen en hoe u kunt besparen.

De belangrijkste dingen op een rij

 • Het aanhangerrijbewijs BE kan afzonderlijk of samen met het autorijbewijs worden afgelegd.

 • De kosten van het aanhangerrijbewijs voor rijbewijsklasse BE zijn afhankelijk van verschillende factoren en variëren tussen 800 en 1.000 euro

 • Een andere mogelijkheid voor een aanhangerrijbewijs is om het sleutelnummer 96 toe te voegen aan klasse B.

 • Met onze tips kunt u geld besparen op de aanhangerrijbewijskosten.

Hoeveel kost een rijbewijs BE voor aanhangwagens?

de Aanhangwagenrijbewijs kosten voor klasse BE verschillen van regio tot regio en kunnen soms sterk verschillen. Wil je dit na je rijbewijs halen, dan zijn de kosten over het algemeen ca. 800 tot 1.000 euro. Deze zijn opgebouwd uit variabele en vaste elementen. Het theorie-examen is echter niet van toepassing op de rijbewijsklasse BE, aangezien deze al is afgelegd met het autorijbewijs.

kostenfactor Gemiddelde kosten van rijbewijs

Basisregistratiekosten

250 euro

Prijs voor de oefenrit (elk 45 minuten)

40 euro

Prijs voor speciale reizen (per stuk)

45-70 euro

Tarieven voor het praktijkexamen

70-100 euro

Kosten voor het aanvragen van een rijbewijs bij de rijbewijsautoriteit

40-50 euro

Als u dringend een aanhangerrijbewijs moet halen en niet genoeg geld heeft, raden wij u aan uw rijbewijs te financieren via Lenengeld.nl. Op onze pagina “Bedrijfsfinanciering” vindt u alle verdere informatie en kunt u zo een overzicht krijgen van de voordelen van leningfinanciering.

Als onderdeel van de vrijblijvende leningvergelijking heeft u de mogelijkheid om een ​​goedkope lening af te sluiten waarmee u eenvoudig en gemakkelijk de rijbewijskosten kunt financieren. Vergelijk leningen van onze partnerbanken en vind de juiste lening voor jou!

B96 rijbewijskosten

Het is ook mogelijk om het sleutelnummer 96 toe te voegen aan uw rijbewijs B. Aangezien er maar één opleiding gevolgd hoeft te worden, blijven de kosten voor rijbewijs B96 binnen redelijke grenzen: De kosten voor theorie- en praktijklessen liggen daar tussenin 300 – 500 euro. Op vertoon van het door u ontvangen deelnamebewijs wordt vervolgens sleutelnummer 96 op uw rijbewijs ingevuld bij de rijbewijsautoriteit.

Deze aanhangers mag je trekken met een aanhangerrijbewijs klasse BE en B96

Chauffeurs doen vaak het rijexamen categorie B. Dit geeft je toestemming om een ​​auto te besturen, maar je mag ook een kleine aanhanger besturen. Er zijn echter strikte limieten aan het toestemming geven om een ​​aanhangwagen te besturen met dit rijbewijs:

 • Met rijbewijs B, alleen aanhangers met een goedgekeurd Totale massa tot 750 kg Wees gedreven.

 • Het besturen van een aanhanger met een toelaatbaar totaalgewicht van meer dan 750 kg is toegestaan ​​mits de totale massa van de combinatie (trekker en aanhanger) niet meer dan 3.500 kg bedraagt.

Rijbewijs klasse BE

Als u regelmatig met grotere aanhangers moet of wilt rijden, kunt u het BE-rijbewijs inhalen bij de rijschool. Dit geeft recht op het besturen van een trekkend voertuig met aanhanger. De aanhanger mag een toelaatbaar totaalgewicht hebben van 750 kg tot 3.500 kg.

Rijbewijs klasse B96

Het rijbewijs categorie B96 geeft recht op het besturen van een personenauto met aanhanger met een toelaatbaar totaalgewicht van meer dan 750 kg. Ook de toegestane som van de totale massa van de combinatie (trekker en aanhanger) ligt tussen 3.500 kg en 4.250 kg. U kunt bijvoorbeeld met een caravan op vakantie.

Vereisten voor een aanhangerrijbewijs voor de klassen BE en B96

De belangrijkste eisen voor een aanhangerrijbewijs zijn:

 • Een minimum leeftijd van 18 jaar. Net als bij het autorijbewijs kan de rijbewijsklasse ook op 17-jarige leeftijd worden behaald, maar dan met een begeleider.

Nadere eisen rijbewijsklasse BE

Als je al een autorijbewijs hebt, hoef je geen theorie-examen meer te doen. Wel ben je verplicht de volgende praktijkrijlessen en een praktijkexamen in de rijschool af te leggen:

 • Overland trips van drie uur

 • een praktijkles op de snelweg

 • een oefenles ’s nachts (night drive)

Als het aanhangerrijbewijs tegelijk met het autorijbewijs wordt afgelegd, zijn het theorie-examen en een praktijkexamen uiteraard verplicht. Daarnaast moeten de volgende praktijkuren worden bewezen:

Hoe verloopt de procedure als je een aanhangerrijbewijs wilt halen?

Als je al in het bezit bent van een geldig rijbewijs voor een auto van klasse B, kun je het aanhangerrijbewijs voor de klassen BE en B96 binnen enkele dagen inhalen bij de rijschool.

Rijbewijs klasse BE

 1. De eerste stap is het afronden van de praktijkrijlessen en het afleggen van een praktijkexamen. Dit omvat onder meer een veiligheidscontrole en het aan- en afkoppelen van de trailer.

 2. Ben je daarentegen nog niet in het bezit van een rijbewijs B, dan zijn de eerste theorielessen in de rijschool aan de beurt. Vervolgens doe je het theorie-examen. Als deze wordt behaald, oefen dan in het kader van de praktijkrijlessen. Ten slotte is er het praktische rijexamen. Aan het einde van het examen ontvang je, na betaling van de kosten, het aanhangerrijbewijs voor rijbewijs klasse BE.

Rijbewijs klasse B96

Om het sleutelnummer 96 aan je rijbewijs toe te voegen, heb je alleen een opleiding nodig bij een rijschool. Toetsen voor theorie en praktijk zijn hiervoor niet nodig. De training omvat twee en een half uur theorie, drie uur langlaufen en een praktijkuur ’s nachts en op de snelweg. De benodigde tijd voor een rijbewijs B96 is dan ook relatief klein.

Dit bespaart u de kosten van uw aanhangerlicentie

Met onze tips kunt u geld besparen op uw aanhangerrijbewijs:

Tip 1: Vergelijk verschillende rijscholen: Aangezien de kosten voor een aanhangerrijbewijs in Duitsland en regionaal verschillen, is het raadzaam om een ​​rijschool te zoeken waar de kosten voor de praktijklessen relatief laag zijn.

Tip 2: Daarnaast is het vaak zinvol om het aanhangerrijbewijs samen met het autorijbewijs te halen, omdat de totale kosten lager zijn. Dit bespaart u geld omdat u niet twee keer examengeld hoeft te betalen.

Tip 3: Uiteindelijk kunnen de kosten voor het aanhangerrijbewijs natuurlijk worden verlaagd door alleen het minimum aantal praktijkuren te behalen. De praktijkuren vormen de grootste kostenpost.

Wilt u een aanhangerrijbewijs halen en heeft u vragen over kosten en financiering? Onze kredietspecialisten staan ​​persoonlijk en vrijblijvend voor u klaar – dagelijks van 08.00 uur tot 20.00 uur op de gratis hotline 0800 433 88 77 66.

.

Veel Gestelde Vragen

Waarom hebben gebruikers met een klasse 3 licentie uit 1999 voordelen?

Mensen die vóór 1999 hun rijbewijs hebben gehaald, profiteren van het toenmalige rijbewijs klasse 3. Met dit rijbewijs kunnen grotere aanhangwagens worden bestuurd. Sinds 1 januari 1999 zijn echter de nieuwe EU-rijbewijzen van kracht met andere vergunningen en kosten.

Wat is het verschil tussen rijbewijsklasse BE en B96?

Als u een aanhangerrijbewijs wilt halen, heeft u twee verschillende mogelijkheden. Met een BE-rijbewijs mag je aanhangers rijden met een totaalgewicht van 750 kg tot 3.500 kg. U kunt dit rijbewijs samen met uw autorijbewijs halen of apart. Het aanhangerrijbewijs categorie B96 geeft recht op het besturen van aanhangers met een totale massa van meer dan 750 kg, maar de auto-aanhangercombinatie mag niet zwaarder zijn dan 3.500 kg tot 4.250 kg.

Welke aanhangers mag ik rijden zonder aanhangerrijbewijs?

Als u al in het bezit bent van een rijbewijs, mag u ook rijden met aanhangers met een totale massa tot 750 kg. Dit is echter alleen toegestaan ​​als de combinatie van auto en aanhanger niet meer dan 3.500 kg weegt. Als u met zware aanhangers wilt rijden, moet u een aanvullend aanhangerrijbewijs BE of B96 hebben.

Moet ik theorie-examen doen voor de aanhangerrijbewijs klasse BE?

Nee. Aangezien een rijbewijs een voorwaarde is voor het BE-rijbewijs, heb je geen aanvullend theorie-examen nodig. Deze heb je al gedaan met klas B. Een training met theoretische en praktische uren is echter verplicht: deze omvatten twee en een half uur theorie, drie uur langlaufen en een praktijkuur elk op de snelweg en ’s nachts. Doe je het aanhangerrijbewijs tegelijk met het autorijbewijs, dan moet je natuurlijk wel een theorie-examen doen.